cimkekep

GYAKRAN ISMÉTELT

KÉRDÉSEK

1, Az etikett címkenyomtatókról

> Hogy működik a direkt thermal nyomtatás ?

A direkt termál nyomtatók működési elve megegyezik a hagyományos faxokéval, miszerint a nyomtatási kép egy hőérzékeny papír melegítése által keletkezik. Az ilyen nyomtatók számos előnyös, és hátrányos tulajdonsággal rendelkeznek a termo transzfer nyomtatókkal összehasonlítva.


Előnye:
 • legalacsonyabb költségű címkenyomtatás
 • nem szükséges egyéb kellékanyag (festékszalag, tintapatron) a nyomtatáshoz
 • könnyen és egyszerűen kezelhető
Hátránya:
 • a címke alapanyaga közvetlen nap, hő, súrlódás, kaparás hatására elszíneződik
 • nem annyira időtálló, normál körülmények (raktár, iroda, stb.) között 1-3 év
Alkalmazási terület:
 • termékleírás
 • vonalkód jelölés
 • nagy mennyiségű címkézési feladat
 • boríték, postai címkézés
 • gyártási folyamatkövetés
 • raklap azonosítás
 • rövidebb távú címkézési feladatok
Direkt termál nyomtatás, Hőátviteles nyomtatás, nyomtatófej, Zebra nyomtatófej

> Hogyan működik a thermal transzfer nyomtatás?

A termo transzfer nyomtatók felépítése teljesen azonos a direkt termál nyomtatókéval, az egyetlen különbséget az jelenti, hogy itt a nyomtatási kép nem egy hőérzékeny papíron, hanem közönséges papíron, vagy műanyag fólián keletkezik. A nyomtatófej és a papír, vagy műanyag fólia között egy speciális festékszalag helyezkedik el, amelyről a festékanyag a melegítés hatására átkerül a papír, vagy műanyag címkére.


Előnye:
 • kiváló nyomatminőség
 • széles hőmérsékleti tartományban használható
 • normál körülmények között több éven keresztül megőrzik az információkat
 • a műanyag alapanyag kültéren is használható, ami ellenáll az extrém igénybevételnek és a nedvességnek
Hátránya:
 • a nyomtatáshoz festékszalag szükséges
 • a papír címkénél a nyomtatási költség 20-25%-al magasabb
 • a műanyag címke nyomtatása a legköltségesebb eljárás
Alkalmazási terület:
 • dokumentumkezelés
 • gyűjtőpontok
 • hosszabb távú raktározás
 • irodai felhasználás
 • logisztikai jelölő címke
 • egészségügy
 • elektronikai-, autó, vegyipar
Termáltranszfer nyomtatás, Termo transzfer nyomtatás, Nyomtatófej, Zebra nyomtatófej

> A thermal nyomtatók hasonlóan működnek-e, mint a laser, matrix vagy tintasugaras nyomtatók?

Nem. A lézer, mátrix, vagy tintasugaras nyomtatók meghajtásához valamilyen címketervező szoftver, vagy saját készítésű program használata szükséges. Az általunk forgalmazott etikett nyomtatóknak saját programnyelvük (EPL, ZPL, stb.), valami címketervező programjuk van. Windows alapú driver az összes nyomtatótípus számára hozzáférhető.


> Miért célszerű etikett címkenyomtatót használni vonalkódos címkék nyomtatására?


Az előállított nyomtatási kép apró képpontokból épül fel. Ezek a címkenyomtatók esetén "majdnem" négyzetek, a lézernyomtatók esetén pedig körök. Ferde vonalaknál és ábráknál a körökből előállított kép minősége jobb, mint a négyzetekből felépített vonal, illetve ábra minősége, de a nyomtatásirányú, illetve arra merőleges vonalak esetén a négyzetekből előállt kép széle egyenes vonalat eredményez, kör alakú képpontok esetén pedig hullámos vonalat. A vonalkódnyomtatók a vonalkódot nyomtatás irányban, vagy arra merőlegesen állítják elő, ferdén nem, így a nyomtatási minőség - a vonalak széle - lényegesen jobb, a gyengébb minőségű szkennereknek sem okoznak olvasási problémát. nyomtatási pontok


> Kommunikálnak-e a címkenyomtatók Windows-os számítógéppel?


Igen. Windows driver létezik minden általunk forgalmazott címkenyomtatóhoz.


> Képesek-e színes nyomtatásra az etikett címkenyomtatók?


Igen. A hordozható nyomtatókat kivéve hozzáférhetőek színes festékszalagok (kék, zöld, piros) nyomtatókhoz.


> Lehetséges-e vonalkódot nyomtatni az etikett nyomtatókkal?


Igen. A nyomtatók 200 dpi, 300 dpi, illetve 600 dpi felbontású kiváló minőségű vonalkódot nyomtatnak.


> Hogyan létesítek kapcsolatot a címkenyomtató és a számítógép között?


Általában USB, soros vagy párhuzamos kábel segítségével, de opcióként rendelhető a nyomtatókhoz ethernet csatlakozási mód is. A legtöbb nyomtató alapkiépítésben rendelkezik több interfésszel, de a néhány modellnél előre meg kell határoznunk, milyen típusú kapcsolatot szeretnénk.


> Használhatók-e a címkenyomtatók hálózati printerként?


Igen. Két megoldás létezik: Az egyik, hogy az ipari nyomtatók kivételével opcionálisan lehet ethernet interfészt rendelni a nyomtatókhoz. A másik megoldás, ha a nyomtatót soros vagy paralel (párhuzamos) portján keresztül kapcsoljuk a print szerveren keresztül a hálózatra.


> Nyomtatható-e logó vagy más grafikai elem az etikett nyomtatókkal?


Igen. A címketervező program segítségével könnyedén megszerkeszthetjük a címke tervet, majd kinyomtathatjuk azt. Ha fontos a kinyomtatandó grafika felbontása, 300 vagy 600 dpi-s nyomtatókat használjunk.


> Hogyan tudom meghosszabbítani a nyomtatófej élettartamát?


1. Rendszeresen tisztítsa meg a nyomtatófejet, akár minden második-harmadik tekercs után,
vagy ha romlik a nyomtatás minősége.
2. A nyomtatáshoz a megfelelő fejfűtést (Zebra Desinger programban: sötétség) kell alkalmazni,
úgy, hogy a nyomtatási kép szép legyen, de az érték mégse legyen magasabb, mint a szükséges.
3. Pormentes környezetben tárolja a címkéket és a festékszalagokat.
4. Kizárólag jó minőségű kellékanyagokat (címkét és festékszalagot) használjon!

> Hogyan válasszunk címkenyomtatót?


A címkézési feladatok ellátásában kulcsszerepe van a megfelelő minőségű etikett előállításának. Ezeket speciálisan erre a feladatra fejlesztett nyomtatókkal tudjuk leghatékonyabban és legalacsonyabb költséggel előállítani. Figyelem! A nyomtató kiválasztásánál körültekintőnek kell lenni, mert egy első hallásra csábítónak tűnő ár még nem garantálja, hogy hosszú távon is gazdaságos lesz a beruházás. Ne csak a nyomtató, hanem a kellékanyagok árával is kalkuláljon!

A helyes választáshoz tisztában kell lennünk környezet adta lehetőségekkel és az alkalmazási területtel. Ha az alábbi kérdésekre meg tudja adni a választ, akkor a legmegfelelőbb címkenyomtatót tudja választani.


 • 1. Milyen eljárással kívánunk nyomtatni?
 • 2. Milyen környezetben kívánja használni az etikett nyomtatót?
  • Iroda, kereskedelem, egészségügy, stb.
  • Gyártó, ipar, szállítmányozás, logisztika stb.
  • Mobilitást igénylő feladatok
 • 3. Naponta hány címkét kíván nyomtatni?
  A címkenyomtató élettartama szempontjából ez egy nagyon fontos kérdés. Ha a napi terheléshez nem a megfelelő kapacitású modell választja, akkor a nyomtató nem fogja az elvárható élettartamot produkálni, meghibásodás fordulhat elő, ami rontja a termelékenységet és növeli a költségeket.
  • napi pár szár, vagy néhány ezer címke
  • napi 5.000-15.000 címke
  • 15.000 címke felett, vagy 24 órás üzem
 • 4. Milyen méretű címkét/címkéket kíván nyomtatni?
  Tervezze meg, hogy mi az ideális címkeméret az ön számára, amelyen minden kívánt adat optimálisan elfér. Érdemes figyelembe venni, hogy a nyomtatók túlnyomó többsége maximum 104 mm-es szélességben használható, ennél szélesebb etikettet már csak a közép és felső kategóriás printerek szélesebb változatai tudnak nyomtatni.
 • 5. Milyen felbontásban szeretne nyomtatni?
  A nyomtató fejek felbontása 200, 300, 400 és 600 dpi lehet. Legelterjedtebb a 200 dpi-s eszközök használata, mert normál betűméretnél (minimum 5-6 pt) is megfelelő nyomatot ad. Amennyiben részletes grafikára, vagy kis betűméretre van szükség, akkor már a 300 dpi-s nyomtatás indokolt. Ennél részletesebb felbontást már csak speciális, ipari körülmények között használnak.


Amennyiben nem tudja eldönteni, hogy milyen címkenyomtató lenne ideális az Ön számára, akkor a fenti kérdésekre adott válaszok alapján megtaláljuk az Önnek megfelelőt!2, A vonalkódolvasókról

> Mi a vonalkód?

A vonalkód a számok és betűk kódolásának egyfajta módja, mely meghatározott szabályok szerint felépülő, világos és sötét mezők váltakozásán alapuló optikailag érzékelhető kód. A vonalkód nem tartalmaz leíró adatokat, ez csupán egy hivatkozási szám, amelyhez a számítógép megkeres és társít egy hozzátartozó rekordot, amely már tartalmaz leíró adatokat és más fontos információkat.
Például: egy vonalkód jelöl egy bizonyos konzervet, de nem tartalmazza a termék nevét, fajtáját vagy árát, helyette mindössze egy tizenkét jegyű számot. Amikor ezt a számot beolvassuk, bekerül egy számítógépbe, amely rátalál az számhoz tartozó rekordra az adatbázisból. Ez a rekord rekord tartalmazza a termék leírását, a gyártó nevét, az árat, a raktáron lévő mennyiségét stb.


> Mi a vonalkódolvasó vagy más néven szkenner?

A klasszikus vonalkódolvasó feladata, hogy a vonalkódban tárolt információt (karakter sort, képet, stb.) optikai módszerrel leolvassa, értelmezze, és továbbítsa a háttér rendszer felé további feldolgozás céljából.
Maga az olvasó ugyanolyan "input", tehát adatbeviteli eszköznek tekinthető, mint a számítógép billentyűzete, vagy az egér. Az adatbeviteli folyamat során leegyszerűsítve ugyanaz megy végbe, mintha a vonalkódban tárolt karaktersort (sok esetben a kód alatt olvasható) begépeltük volna a billentyűzeten. Mindez természetesen sokkal gyorsabban, hibamentesen és automatizáltan.


> Milyen szempontokat kell figyelembe venni a vonalkódolvasó kiválasztásánál?

Ha el akarjuk kerülni, hogy belelépjünk egy vonzó ár által kínált csapdába, a választás előtt alaposan gondoljuk át, hogy pontosan milyen feladatokat szeretnénk megoldani az olvasóval. Ha minden kérdést megválaszoltunk, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy a feladatot tökéletesen ellátó olvasót választunk, felesleges kiadások nélkül.
Nem érdemes az igényeinken túlmutató, ezért drágább vonalkód olvasót vásárolni. Ugyanakkor alultervezve a feladatot, egy olyan eszközbe ruházhatunk be, mely nem látja el a feladatát tökéletesen, adott esetben a gyakori meghibásodásával hosszabb távon többletköltségeket fog okozni. Így végül egy olcsóbb eszköz drágábbnak bizonyulhat a mindennapi használat során.


> Hogyan működik a CCD vonalkódolvasó?

A CCD vonalkód olvasó, az olvasó fejben sorban elhelyezett kicsi fényérzékelőket használ. Ezekre az olvasókra jellemző, hogy általában kisebb méretű kódokat tudnak leolvasni kisebb távolságból. A kód nem helyezkedhet el túlságosan görbült felületen, sík felületen azonban tökéletes olvasást tesz lehetővé. Alkalmazásuk inkább az irodai, kereskedelmi, egészségügyi jellegű tevékenységek során általános.


> Hogyan működik a lézeres vonalkódolvasó?

A lézeres vonalkód olvasók fényforrásként lézer sugarat használnak, valamint egy mozgó tükröt, vagy forgó prizmát alkalmaznak a fénysugár pásztázásához a vonalkódon. A lézeres olvasók nagyobb távolságú szkennelést tesznek lehetővé, a vonalkódok szélesebbek lehetnek, illetve a lézer optikai tulajdonságai miatt a felület lehet egyenetlen vagy erősen görbült (pl. flakon).


> Mi a legfontosabb különbség a CCD és lézeres vonalkód olvasók között?

A CCD scanner a vonalkódról közvetlen jövő környezeti fényerőt méri, amíg a többiek a saját fényforrásából származó, a vonalkódról visszaverődő speciális frekvenciájú fényt elemzik.


> Hogyan tudom a vezetékes vonalkódolvasót a számítógéppel csatlakoztatni?

A csatlakozás módja szerint lehet PS/2 (PC billentyűzet), RS-232 (soros port), vagy USB csatlakozású. A csatlakozástól függően a vonalkód olvasónak különféle jeleket kell előállítania, illetve továbbítania. A csatlakozási felületet nevezzük idegen szóval interfésznek. Léteznek olyan olvasók, melyek csak egyféle interfésszel rendelkeznek, illetve léteznek ún. multi-interfész olvasók is, melyek bármelyik fajta jelet elő tudják állítani, csupán a csatlakozó vezetéket kell kicserélnünk.


> Hogyan tudom a vezeték nélküli (wireless) vonalkódolvasót a számítógéppel csatlakoztatni?

A vezeték nélküli (wireless) olvasók valamely rádiófrekvenciás tartományt használják az adatok továbbítására. Jelenleg a Bluetooth és a különféle (általában 2,4GHz) FR rádiófrekvenciák elterjedtek. A wireless olvasókkal általában 5-30 méter távolságban szabadon mozoghatunk. A vezeték nélküli olvasók használata olyan esetekben előnyös, ha nagy távolságra kell eltávolodni, akadályozna a vezeték (pl. rakatokat kell körüljárni, épület elé kell kimennünk az olvasóval), vagy sérülésnek tennénk ki a vezetéket (pl. targonca forgalom).
Általában - egy-két Bluetooth típust kivéve - a vezeték nélküli olvasókhoz egy bázisállomás is tartozik, mely fogadja az olvasó által küldött adatokat, és hagyományos vezetékes módon továbbítja a rendszer felé, valamint ez az állomás tölti az olvasó akkumulátorát is.


> Hogyan válasszuk ki a megfelelő vonalkódolvasót?

A helyes választáshoz tisztában kell lennünk környezet adta lehetőségekkel, és az alkalmazási területtel. Ha az alábbi kérdésekre meg tudjuk adni a választ, a számunkra legmegfelelőbb vonalkód olvasó mellett dönthetünk.

 • 1. Milyen típusú vonalkódokat akarunk olvasni?
  • Egydiemenziós (EAN13, EAN8, CODE39, CODE128, stb)
  • Kétdimenizós (PDF417, stb)
 • 2. Milyen módon szeretnénk használni az olvasót?
  • Kézi vonalkódolvasó
  • Kézi/Állványos vonalkódolvasó
  • Fix vonalkódolvasó
 • 3. Milyen környezetben akarjuk használni a vonalkód olvasót?
  • Normál (iroda, kereskedelmi, egészségügyi)
  • Ipari környezet
  • Speciális környezet
 • 4. Milyen távolságról akarjuk használni a szkennert?
  • CCD olvasó: típustól függően max. 20-60 cm-es olvasási távolság
  • Lézeres olvasó: típustól függően max. 40-80 cm-es olvasási távolság (kivéve long-range olvasók)
 • 5. Milyen legyen az összeköttetés az olvasó és a kiszolgáló egység között?
  • Vezetékes kapcsolat
   • Billentyűzetes
   • RS232 (soros)
   • USB
  • Vezeték nélküli kapcsolat (wireless)
   • Bluetooth (max. 10-15 m)
   • RF (max. 30 m)

3, A tekercses öntapadós címkékről

> Mennyi idő alatt tudnak gyártani?

Nagyon rugalmasan kezeljük vevőink igényeit, a raktáron lévő öntapadós termékeket természetesen azonnal tudjuk szállítani, de más, pontos elvárások esetén is igyekszünk 4-6 napon belül elkészíteni az igényelt címkéket.

Vállalunk előnyomott információkkal történő cimkegyártást is, akár 7 szín+lakk használatával, de lehetőség van változó adatokkal (pl. változó vonalkódokkal, sorszámmal) történő cimkenyomtatásra is, ahol az alapanyag rendelkezésre állásától függően, azonnal tudjuk kezdeni a nyomtatási feladatot!


> Milyen cimke méretek közül lehet választani?

Több ezer kivágó szerszám közül választhatja ki a megfelelő méretet, azonban, ha olyan speciális igénye van, melyhez még nem rendelkezünk kivágó stancával, akkor természetesen ezt is elő tudjuk Önnek állítani. A szerszám elkészítése 1-2 héttel növeli meg a gyártási időt.Leggyakoribb a fekvő vagy álló téglalap formájú cimke használata, de rendelkezünk kör, ellipszis és egyedi formájú kivágó szerszámokkal is.


> Mi a minimális rendelési mennyiség?

Raktáron lévő cimke esetén 1.000 db, Nem raktáron tartott cimkéknél 2-5.000 db (mérettől függően), címke bérnyomtatás rendelésekor pedig 500 darab etikett a legkisebb rendelési mennyiség.


> Milyen alapanyagot tudnak beszerezni?

Óriási alapanyag választék áll rendelkezésre! Léteznek különböző tulajdonságú termál címkék, papír etikettek, polietilén és polipropilén műanyag címkék, matt fényes vagy akár átlátszó kivitelben. Leggyakrabban használt szín a fehér, de Pantone színskála alapján bármilyen színű cimke előállítható!


> A megrendelt cimke milyen kiszerelésben kerül szállításra?

A gyártás tekercses kivitelben történik. Rendeléskor kell megadni a címketekercs belső és külső átmérőjét és azt, hogy hány pályás legyen egy tekercs (hány címke fusson párhuzamosan egymás mellett a tekercsen).
A tekercses kivitel mellett lehetőség van íves kiszerelésre is, de ez további egyeztetést igényel rendelés előtt.
Szállításnál a tekercsek PE csomagolásba kerülnek, melyeken egy adatcímke mutatja a címkék paramétereit. A csomagokat kartondobozokban szállítjuk.


> Hogyan tároljam a cimkéket felhasználásukig?

A környezeti behatásokra a termál címke a legérzékenyebb, de általánosan elmondható, hogy felhasználásig érdemes az etiketteket a PE csomagolásban tartani. A termál címkéket ezen felül védeni kell a statikus hőhatásoktól (tartós 40 °C fok feletti vagy -10 °C alatti hőmérséklettől), az erős napfénytől és az ütődésektől, mert ezek elszíneződést okozhatnak a felületen!


> Milyen cimkét érdemes használni olyan termékeknél, ahol később el kell távolítani az etiketteket a ragasztott felületről. Például az egyre gyakoribb pontgyűjtő akciók matricái?

A különböző típusú címke alapanyagok (papír, termál papír, műanyag) rendelhetőek visszaszedhető ragasztóval, melyek megfelelő tapadást biztosítanak, de később mégis sérülésmentesen visszaszedhetőek a ragasztott felületről.


> Milyen címkét használjak ott, ahol követelmény, hogy ne tudják azt sérülésmentesen eltávolítani?

Két lehetőséget ajánlunk: vagy biztonsági védőél bevágásokkal készítjük a címkét erős ragasztóval, mely lehetetlenné teszi a sérülésmentes eltávolítást. A másik megoldás olyan ragasztóanyag használata, mely a címke felszedésekor nyomot hagy a felületen is és a címkén is.


> Rendelhető e messziről is figyelemfelkeltő UV színekben a cimke?

Igen, Fluo festékezéssel is tudunk szállítani!


> Milyen alapanyagot használjak, ha a cimkét kartondobozra kell felragasztani?

Mivel a felület porózus, mindenképpen erős ragasztóval érdemes a címkét rendelni.


> Mit tegyek, ha előfordulhat, hogy később a címkét el kell távolítani?

Itt egyrészt a már említett visszaszedhető ragasztó a megoldás, másrészt ha vízálló felületről kell eltávolítani a címkét, akkor jó megoldás lehet a vízben oldódó ragasztó használata is.
Rengeteg megoldás létezik, melyekre a konkrét feladatoknál tudunk segítséget nyújtani. Létezik olyan ragasztó is, mely a felragasztás után még egy óráig könnyen eltávolítható marad.


> Mi a megoldás akkor, ha a cimke hűtőházi környezetbe kerül?

Ha már lehűtés előtt felragasztásra kerül a címke a termékre, akkor elég normál ragasztós alapanyagot használni, ha a hűtött terméket kell cimkézni, akkor speciális hűtőházi ragasztó használata a jó megoldás!


> Zsíros, nedves felületre is jól ragadó címke létezik?

Igen, erre is van megfelelő alapanyag!


> Van e lehetőség kétoldali cimkenyomtatásra?

Igen, de a ragasztós oldalon csak egy szín használata lehetséges.


> Ha a magvásárolt papír vagy műanyag cimketekercsre etikett nyomtatóval szeretnék nyomtatni, be tudom e szerezni Önöknél a szükséges festékszalagot is?

Természetesen, versenyképes áron kínálunk TTR szalagokat, minden etikett nyomtató típushoz, minden alapanyaghoz, a kívánt szélességben!


> Festékszalag csak fekete színben beszerezhető?

Nem, lehetőség van piros, kék, zöld, marron, fehér, arany, ezüst TTR szalagok vásárlására is.


> Prégelő fólia (Hot Stamping) is beszerezhető önöknél?

Igen. Metallizált, matt (pigmentált) és diffrakciós fóliákat is tudunk biztosítani.


4, Speciális tekercses öntapadós címkék

> Milyen biztonsági címkék léteznek?

Többféle biztonsági címke létezik, melyek alapanyagukban és funkciójukban is különböznek egymástól. A legismertebb biztonsági címkék: biztonsági bevágással ellátott, porladó/foszló és a VOID (nyomot hagyó). Ezek a legelterjedtebb biztonsági megoldások a címkézésben, de ezek mellett számtalan speciális biztonsági célú megoldás és címke anyag létezik. A biztonsági címkéket természetesen bármilyen méretben, tekercselésben, akár színes előnyomással vagy logózva is tudjuk szállítani.

> Mi a biztonsági bevágással ellátott címke?

A legalacsonyabb szintű védelmet a bevágással ellátott címke jelenti. A gyártás során a címkét olyan bevágásokkal látják el, mely lehetetlenné teszi a címke felragasztás utáni roncsolásmentes eltávolítását. Az etikettet nem lehet ép állapotban leszedni, és átragasztani más felületre. Alkalmazását alacsony biztonsági szint igény esetén javasoljuk. Elsősorban árcímkék készülnek ezzel az eljárással, ahol a terméken feltüntetett ár vagy vonalkód vásárlók általi cseréjét szeretnénk elkerülni. Jellemzően papír alapanyagú címék készülnek ezzel az eljárással.


> Milyen az a porladó, foszló címke?

Magasabb szintű védelmet jelent az ún. foszló vagy porladó címke. Működése hasonló a bevágott címkéhez, de a címke anyaga készük egy speciális foszló anyagból, mely az eltávolítási kísérletek hatására darabokra hullik szabálytalan alakzatok mentén, mely lehetetlenné teszi az újbóli összeillesztést. Használatát tárgyi eszközök jelöléséhez, nagyobb értékű termékek vonalkód vagy árcímkéihez, garancia címkékhez javasoljuk. A címke speciális műanyag alapanyagból készül.


> Mi az a VOID címke?

A legmagasabb fokú védelmet a nyomot hagyó, vagy más néven VOID címke jelenti. Nagyobb értékű eszközök, vagy hamisítás/lopás veszélyének kitett termékek azonosítására használják. A címke eltávolítása esetén "VOID" feliratot hagy maga után a felületen.


> Mi az a "Piggy-back címke"?

Két hordozóréteggel rendelkező anyag, ami lehetővé teszi a kétszeri ragasztást. Az első felragasztást követően könnyendén eltávolítható a felületről (a második horodzóról), majd az így kapott címkét ismét fel tudjuk ragasztani egy újabb helyre.


> Milyen címkét használjak ott, ahol az a követelmény, hogy felragasztás után a címke könnyedén eltávolítható legyen?

Az olyan termékek felcímkézésénél, ahol a címkét nyom nélkül el kell távolítani visszaszedhető ragasztóval ellátott etikettet kell használni. A címke olyan különleges ragasztóval van ellátva, amely egyszerre tesz eleget a jó tapadásnak és a nyom nélkül visszaszedhetőség feltételének.


> Mi a megoldás akkor, ha a cimke hűtőházi környezetbe kerül?

Ha már lehűtés előtt felragasztásra kerül a címke a termékre, akkor elég normál ragasztós alapanyagot használni, ha a hűtött terméket kell cimkézni, akkor speciális hűtőházi ragasztó használata a jó megoldás!


5, A vonalkódokról általában

> Mi a vonalkód?

A vonalkód a számok és betűk kódolásának egyfajta módja , mely meghatározott szabályok szerint felépülő, világos és sötét mezők váltakozásán alapuló optikailag érzékelhető kód. A vonalkód nem tartalmaz leíró adatokat, ez csupán egy hivatkozási szám, amelyhez a számítógép megkeres és társít egy hozzátartozó rekordot, amely már tartalmaz leíró adatokat és más fontos információkat.


> Főbb egydimenizós vonalkód típusok

- UPC/EAN
- Átfedés kettő az ötből (interleaved 2 of 5)
- Codebar
- Code-39
- Code-93
- Code-128

> Főbb kétdimenizós vonalkód típusok

- Code 49
- Code16k
- Codablock
- PDF 417
- Maxicode
- Datacode
- DataMatrix
- QR

> UPC/EAN kód

Az UPC kód egy vonalkódtípust és egy termékazonosítási rendszert takar egyidejűleg. Az adattartalom meghatározása nem önkényes, meg kell felelnie az egyedi termékazonosító kiadásáért felelős szervelőírásának (GS1 Hungary - www.ean.hu).
Az UPC (az USA-ban és Kanadában) és az EAN (a világ többi részén) az általánosan elfogadott kiskereskedelmi kód. Az EAN lényegében az UPC-re épül, más megközelítésben az UPC az EAN alrendszere. Így az EAN az első világméretű termékazonosító rendszer és kódtípus.

UPC, EAN, UPC/EAN code, UPC/EAN barcode, UPC barcode, EAN barcode

Ezek a vonalkódok fix hosszúságú számok kódolására alkalmasak. Az EAN 8 illetve 13 számjegyet kódoló változatokat definiál (EAN-8 és EAN-13), az UPC pedig 8 és 12 jegy kódolására alkalmas (UPC-A és UPC-E), de szükség esetén egy 2 illetve 5 számjegyet tartalmazó kódrészlettel kiegészíthetők.

UPC, EAN, UPC/EAN code, UPC/EAN barcode, UPC barcode, EAN barcode

Az EAN és UPC szabványok nemcsak a vonalkódot, hanem a termékazonosító kód képzését is szabályozzák. Az UPC-A vonalkód első számjegy egy a kódolandó számot minősítő jegy, a következő öt-öt számjegy a vállalatot és a terméket azonosítja, és a sorozatot az ellenőrző jegy zárja. Az EAN-13 esetén az első 3 számjegy a vállalatazonosítót meghatározó nemzeti szervezetet, a további 5 a cikkszámot kiadó vállalatot, a következő 4 jegy a terméket jelenti, és ez a sorozat egészül ki a 13. jeggyel, ami egy ellenőrző szám. Ezzel szemben az EAN-8 központilag kerül meghatározásra az egyes termékek esetén. Természetesen a fenti szabályok csak a kereskedelmi vonalkódokra érvényesek, zárt belső rendszerekben a kód minden megkötés nélkül használható.


> Az UPC/EAN kódok jellemzői:

- Numerikus karakterkészlet, rögzített hosszúság,
- Moduláris struktúra 4 különböző szélesség,
- Különleges kivitelek, speciális alkalmazásokra (EAN-8, add-on).


> "Átfedéses kettő az ötből" kód - interleaved 2 of 5

A kódcsalád legismertebb tagja. Az átfedéses kettő az ötből kód az eredeti diszkrét kettő az ötből kód továbbfejlesztett változata. Egyszerű felépítésű, ugyanakkor tömör numerikus kódtípus.
A kód hossza szabadon választható, de csak páros számú számjegyeket tartalmazhat.
Felépítése a következő: minden karakter öt modulból áll, amelyből kettő széles, három pedig keskeny, s vagy csak fekete, vagy csak fehér vonalak alkotják. Ez csak úgy lehetséges, hogy az egyik karakter sötét moduljait a másik karakter világos moduljai választják el egymástól, mintegy átszőve az egyiket a másikkal. A kód elnevezése is ezekre a jellemzőkre utal.
A kód önellenőrző is, mert mindegyik karakter két vastag és három vékony vonalból áll (az ettől való eltérést az olvasó hibának tekinti). A kód szekvencia a két vékony és egy vastag vonallal kezdődik, ezt követik az egyes számjegyek kódjai és az EAN/UPC szabvánnyal analóg módon számított ellenőrzőjegy, az egészet két vékony által közbezárt vastag vonal zárja.
Ez a kód csak számjegyek kódolására alkalmas. Előnye, hogy szinte bármilyen nyomtatóval előállítható, mert a sötét vonalak közötti világos szakaszok szélessége nem lényeges.

átfedés, Átfedéses kettő az ötből, interleaved 2 of 5

Fő alkalmazási területe a gyűjtőcsomagolások vonalkódos jelölése. Alkalmazása során körültekintően kell eljárni, mivel a kód részhalmaza is értelmes lehet az olvasás folyamatán. Ezt a hibalehetőséget a kód köré nyomtatott kerettel és ellenőrző összeg beépítésével lehet kivédeni.
További felhasználási területe: zárt ipari rendszerek, egészségügyi alkalmazások
(TB-kártya), okmány- és dokumentációs alkalmazások (APEH nyomtatványok, receptek).


> Az átfedéses kettő az ötből kód jellemzői:

- Nagy jelsűrűség
- Numerikus karakterkészlet
- Folyamatos
- Ajánlottan fix hosszúság
- Egyes felhasználási célokra, minden részletében szabványosított


> Codabar kód

Ezt a kódot vérbankokban és fénykép laborokban használják leginkább. A kód folyamatos, minden karakter négy vonalból és három közből áll, amelyek szélessége határozza meg a kódolt jelet. Ezen kívül a kód önellenőrző, így nincs szükség ellenőrző jegy használatára. Eltérően az eddig ismertetett vonalkód típusokról a Codabar tizenhat különböző jel, négy start és stop szimbólum kódolására alkalmas.

codabar, Codabar kód

Egy jelsorozat kódja valamelyik lehetséges start szimbólummal kezdődik, majd egy keskeny köz (egy világos modul) után következnek a kódolt jelek (minden karaktert egy keskeny köz követ), és a szekvenciát valamelyik lehetséges stop szimbólum zárja. Tehát ezzel a vonalkód típussal a kódolható jelek tetszőlegesen hosszú sorozata ábrázolható.


> Code39

A Code-39 volt az első alfanumerikus jelek kódolására alkalmazható vonalkód típus. Zárt alkalmazásokban talán még ma is a legelterjedtebb, ezt áttekinthető egyszerű felépítésének köszönheti.

code39, code 39, Codabar kód
Alkalmazási területe igen széles, ipari szervezetek, kórházak, könyvraktárak és az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (US DoD) is használja. Ez a vonalkód család a "kettő az ötből" kód logikus továbbfejlesztése, karakterkészletének kibővítése. Az egyes karaktereket öt vonal és köztük lévő négy köz kódol, és a két vonal valamint egy köz vastagabb. Így ez a kód 40 különböző szimbólum kódolására alkalmas.
Ehhez hozzájön még négy speciális karakter, melyeket kizárólag keskeny vonalak, és három széles köz reprezentál. A teljes karakterkészlet a start/stop jelből, 10 szám, 26 betű és 7 egyéb jel kódjából áll.


> A Code 39 fő jellemzői:

- alfanumerikus (kibővíthető a teljes ASCII karakterkészletre)
- változó hosszúságú
- diszkrét és önellenőrző
- kis információsűrűség


> Code-93 kód

A Code 39 alkalmazásának jelentős technikai korlátja, hogy egyes nyomtatókkal nem lehet adott elemi vonalszélesség alá menni és ilyenkor a relatív alacsony információsűrűség túl hosszú kódot eredményez. A probléma feloldására született meg a Code 93, mint egy igen nagy sűrűségű vonalkód. A karakterkészlet megegyezik a Code 39-el, automatikus kódfelismerővel ellátott olvasók mindkettőt értelmezni tudják. A Code 93 az EAN kódhoz hasonló elvi felépítésű, minden karakter 9 modul széles, amelyben 3 vonal és 3 köz van. Az 56 lehetségesen kódolható karakterből 43 értékes, 4 mint módosító karakter kerül felhasználásra (a teljes ASCII karakterkészlet előállítására) és egy start/stop karakter van. A Code 93 folyamatos és nem önellenőrző, a vonalak és közök egyaránt 1,2,3,4 egység szélesek lehetnek.

code93, code 93, Codabar kód
Ellenőrzési célokra 2 ellenőrző karakter használatos, amivel igen nagy biztonság érhető el. A Code 93 alfanumerikus alkalmazásánál a legnagyobb sűrűséget biztosító vonalkódtípus.


> A Code 93 fő jellemzői:

- alfanumerikus (teljes ASCII karakterkészlet)
- változó hosszúságú
- diszkrét és önellenőrző
- nagy információsűrűség
- 2 ellenőrző karakter


> Code-128 kód

Ez egy viszonylag új keletű vonalkód típus, ennek ellenére rohamosan terjed, amit az eddigi kódok előnyös tulajdonságainak együttes megléte indokol. Az igen nagy sűrűségű kódolás lehetővé teszi számos olyan alkalmazását, ahol nagy mennyiségű adatot kell viszonylag kis méreten tárolni. Az EAN rendszeren belül kiegészítő kódolásra is szabványosították speciális (FNC 3) indító karakterrel.

code128, code 128, Codabar kód
A Code-128 kód karakterei 11 modul szélesek, mindegyikük három vonalból és három közből állnak, mely jelkészlet a teljes ASCII karakterkészlet kódolására alkalmas. Ezek a vonalkódok önellenőrzők és még egy ellenőrző jegyet is tartalmaznak a nagyobb biztonság érdekében. Az EAN/UPC szabványhoz hasonlóan három karakterkészletet használnak a kódoláshoz, melyek közül az egyik numerikus információk kétszeres sűrűségű kódolását teszi lehetővé. A vonalkód a három lehetséges start szimbólum egyikével kezdődik, ami egyúttal a használt jelkészletet is meghatározza. Lehetőség van a kódolandó sorozat belsejében is a használt jelkészlet cseréjére, amit a megfelelő start szimbólum beszúrásával kell jelezni. A start szimbólumot követi a jelsorozat kódja, majd az ellenőrző jegy, stop szimbólum (11000111010) és a zárójel (11) következik. Az ellenőrző jegy számításához vegyük a start szimbólum sorszámát, ehhez adjuk hozzá a jelsorozat egyes elemeinek sorszámát megszorozva a jel pozíciójával. A kapott összeg modulo 103 vett maradéka adja az ellenőrző szimbólumot.


>A Code 128 jellemzői:

- Nagy információsűrűség
- ASCII alfanumerikus karakterkészlet
- Folyamatos, önellenőrző
- Változó hosszúságú
- Egyes felhasználási célokra szabványosított


> Code 49

A kód 2-8 közötti sorból állhat. Minden sor 4 kódszót tartalmaz a Start és Stop karakteren kívül, és hetven modulból épül fel. Egy kódszó 16 modulból áll, amit 4 sötét és világos modulpárt tartalmaz, és két karakter kódolását teszi lehetővé. Minden sor tartalmaz ellenőrzőkaraktert, és a sorok számától függően a teljes kódra vonatkozó további ellenőrzőkarakterek is beépítésre kerülnek, ezért maximum 49 alfanumerikus karakter, vagy 81 számjegy kódolását végezhetjük el vele.


> Code16k

Megjelenésében nagyon hasonlít a CODE 49 kódra. A sorok száma 2-16 között változhat, és minden sor egyedi start és stop karakterrel rendelkezik. Soronként hetven modulból áll, ami öt karaktert tartalmaz. A sorokat egymástól, és oldalról a nyugalmi zónától is külön elválasztható vonal védi. A karakterek kódolása a CODE 128 inverzeként történik. Több ellenőrzőkaraktert tartalmaz, de soronkéntit nem. A vonalkód maximum 77 ASCII karaktert, vagy 154 számjegyet tartalmazhat.


> Codablock

A Code 39 struktúrájára épül, de elvileg létezik Code 128 és Interleved 2of5 változata is. Minden sor tartalmaz a start és stop karakterek mellett sorazonosító jeleket is. Egy sorba maximum 22 karakter helyezhető el, és a sorok száma nem lehet több, mint 62, ami összesen 1360 karakter kinyomtatására ad lehetőséget, figyelemmel a több egymásra épülő ellenőrző számra. Fizikai méretét adott korlátok mellett szabadon alakíthatjuk ki.


> PDF 417

A kód a nevében hordozza jellemző adatait. Egy kódszó 17 modulból áll, és 4 sötétvilágos modulpárt tartalmaz. Egymás mellett maximum hat azonos modul állhat.
A rendszerben 929 kódszó található, melyből 29-et fenntart magának, így a felhasználó 9000-at használhat. A kódba maximum 1850 ASCII karaktert, vagy 2725 számjegyet kódolhatunk.


> Maxicode

Rögzített méretű és kapacitású kód, melynek a struktúrája is állandó. Helyzetét a
központi koncentrikus körök azonosítják. Három bites, 60 fokos irányítású kódolási
elrendezés alkotja. Többfokozatú hibavédettséggel rendelkezik.


> Datacode

Négyzet formájú szimbólum, helyzetét a keretvonalak azonosítják. Sűrűsége és mérete változtatható. Több mint 500 karakter kódolására alkalmas, többféle hibavédettségi szinttel rendelkezik.


> DataMatrix

Négyzetes elrendezésű, nagy sűrűségű kódrendszer. Elsődleges felhasználási területe az elektronikai alkatrészek jelölése. Változó kapacitású kód, helyzetét a négyzetet alkotó keretvonalak határozzák meg. Több fokozatú hibavédettséggel rendelkezik. Napjainkban a DataMatrix elsődleges felhasználási területe az elektronikus alkatrészek azonosítása olyan direkt jelölési technikákkal, mint pl. a lézergravírozás. A kódot olyan alkalmazásban célszerű használni, ahol lényeges szempont a terület gazdaságossága, pl. késméretű tárgyak jelölésénél, a nagy sebességű rögzített olvasás és a kompatibilitás direkt jelölőtechnikákkal.

> QR

A kód Japánban terjedt el, nagy kapacitású mátrixstruktúrájú. Helyzetét a négyzetes struktúra három sarkában található ábrák segítenek meghatározni a kameraolvasók számára.


6, IP védelem

> IP védettség ?


Az IP (Ingress Protection) jelentése behatolás elleni védelem, az elektronikát védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Ezen szabvány szerint az IP besorolás első számjegye a szilárd testek (por), míg a második a víz behatolása elleni védettséget jellemzi. Az első számjegy az érintésvédelem mértékét is jelzi. A magasabb szám mindkét esetben jobb védettséget jelent.

Az alábbi táblázat az IP számokat foglalja össze, példaként az IP54 jelentése látható.

IP

54


Szilárd tárgyak elleni mechanikai védettség Víz elleni védettség
0 Nincs védelem Nincs védelem 0
1 Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm) Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz) 1
2 Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm) Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban) 2
3 Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm) Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban) 3
4 Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm) Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett) 4
5 Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett) Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett) 5
6 Teljes mértékben védett por ellen Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett) 6
Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15 – 1m között 30 percig) 7
Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1m-nél mélyebben) 8


Partnerünk a kártyás tranzakcióknál:
Elfogadott kártyák:
Szállítási partnerünk:
Címke raktár belépés
Zebra címke nyomtató
.: WEBMAXX Stúdió © 2011 :: Tel.: +36 33 631 240; +36 20 480 8050 :: Fax: +36 33 630 388 :.
vonalkód etikett Magyar Honlap Linkek freestat.hu